История

1993

ФПИ е регистрирана на 14.07.1993 година като строително-предприемаческа фирма от г-н и г-жа Марио и Анна Захариеви. Първият офис на компанията се помещава в София, на ул. „Княз Борис I" № 132.  

1996 - 1998

ФПИ завършва строителството на първата си жилищна сграда в София през 1996 година. След построяването на няколко жилищни сгради в кв. „Стрелбище" в София, към края на 1998 година ФПИ вече се утвърждава като водеща фирма в жилищното строителство. През същата година фирмата стартира уникален проект в тихата местност Драгалевци, разположена в покрайнините на София: 4 еднофамилни жилищни сгради с красиви частни градини, съоръжения за градинско барбекю и детски площадки. С този проект ФПИ полага началото на нов уникален за България модел на жилищно строителство: еднофамилните жилищни къщи в обособени комплекси.

2000

През 2000 година ФПИ успешно разработва още една иновационна концепция: с нарастване на интереса на чужденци към дългосрочното наемане на имоти, нараства и търсенето на така наречените „обслужвани апартаменти" (serviced apartments, апартаменти с осигурени почистване и поддръжка) в апартаментни къщи (apartment houses). ФПИ е първата фирма за строителство и инвестиции, която изгражда и управлява подобен тип апартаменти, като по този начин навлиза в сферата на хотелиерския бизнес. „Апартмънт Хаус София" отваря врати за своите клиенти през 2000 година и веднага се превръща в една история на успеха.

2002 - 2004

През 2002 година ФПИ с гордост обявява успешното завършване на първия си жилищен комплекс в кв. „Изток", София - 4 жилищни сгради и втората си апартаментна къща: Жилищен Комплекс „Изток". С успешното разработване на този нов модел на отделно обособен и цялостен жилищен комплекс, който включва благоустройство и обекти за битови услуги, фирмата още веднъж доказва своята съпричастност в осигуряване на висококачествено строителство и стремеж към подобряване на качеството на живота на клиентите си. През същата година, Жилищен Комплекс „Изток" е удостоен с наградата „Сграда на годината" в категория „Жилищни сгради". Само година по-късно, през 2003 година, друга жилищна сграда на фирмата в столичния кв. „Лозенец" е номинирана за същата престижна награда.

През 2003 фирмата закупува стопанския двор на селската кооперация в гр. Грамада и така поставя началото на своето развитие в земеделието. С разрастване присъствието на фирмата на хотелиерския пазар в България, през 2004 година ФПИ открива своя първи 4-звезден хотел в центъра на София - Бутик Хотел „Кристъл Палас". Този хотел е още една история на успеха, като през 2004 година печели наградата „Сграда на годината" в категорията „Градски хотели". Наскоро след това, през същата година, се извършва създаването и учредяването на туристическата агенция ФПИ Травъл и Туризъм.

2005 - 2006

През 2005 година ФПИ завършва още два обособени жилищни комплекса: „Борово" и „България" и отваря още един 4-звезден хотел - „Грийнвил" Хотел и Апартмънт Хаусес. В края на 2005 е открит 9-етажен бизнес-център, който става централен офис на групата ФПИ.

През месец февруари на 2006 година, ФПИ листва на Българска Фондова Борса /БФБ/ първото дружество от групата - ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ /ФПП/. ФПП е дружество със специална инвестиционна цел и инвестира в закупуването на недвижими имоти (парцели и сгради), както и в строителство и въвеждане в експлоатация на нови сгради.

По традиция, на 14.02.2006 година е открит и „Апартмънт Хаус България", част от Жилищен Комплекс „България", а в края на годината е завършен и Жилищен Комплекс „Младост", състоящ се от две жилищни сгради и търговски център

За да продължи развитието си в земеделието, през 2006 година ФПИ учредява ФеърПлей Аграрен фонд /ФАФ/ и превръща инвестициите си в град Грамада в съвременна база за своето земеделско производство от собствени и арендувани земеделски земи.

Също през 2006 година, проект на ФеърПлей Интернешънъл за пореден път печели най-престижната награда в строителния бранш, „Сграда на годината". След като отвори врати през лятото на същата година, Ваканционно Селище „Санта Марина" в Созопол успя да омагьоса с красотата си и журито на националния конкурс.

2007

През 2007 година, фирмите от групата на ФПИ постигнаха много: в София бяха отворени бизнес хотелът от веригата FPI Hotels and Resorts - „Хил" Хотел както и втория бизнес център, построен от компанията, „Хил Тауър" Бизнес Център, бяха завършени четирите апартаментни вили в комплекс „Св. Иван Рилски" Хотел, СПА & Апартаменти в Банско. Към края на годината във Ваканционно Селище „Санта Марина" са построени апартаменти с РЗП 19,850 м² и е завършен вторият му етап.

През 2007 година, ФПИ отвори своя първи 5-звезден хотел в центъра на София - исторически значимият „Арена ди Сердика" Резидънс Хотел. Част от най-интересното археологическо откритие в съвременна София - античния амфитеатър на Сердика (Amphitheatrum Serdicense) от III век - днес е експонирано във фоайето на хотела. В резултат на усилията на компанията за опазване на историческото наследство, днес, 17 века по-късно, арената на Сердика отново посреща гости.

На 10.06.2007 година е регистрирано дружеството ФеърПлей Къмършъл, което има за цел да развива и управлява инвестициите на компанията в сферата на общественото строителство: търговски центрове, логистични бази и офис сгради.

На 17.08.2007 година ФПП за първи път е включено в индекса BGREIT на Българската Фондова Борса.

През 2007 година са започнати и други нови проекти, между които и първият логистичен център на компанията, Логистичен Парк „Варна".

2008 - 2010

На 16.01.2008 година е регистрирано дружеството ФеърПлей Кънстръкшънс, което наследява строителната дейност на ФеърПлей Интернешънъл.

През месец февруари в комплекс „Св. Иван Рилски" , Банско, е завършена и хотелската част на комплекса. През годината са завършени и открити и първите 2 сгради от Логистичен Парк „Варна". През същата година, компанията затвърждава своите инвестиции в земеделието, посрещайки първите 450 животни в кравефермата на ФеърПлей Аграрен Фонд.

На 09.09.2009 година ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ за първи път е включено в индекса BG40 на Българската Фондова Борса. Към края на тази годината във Ваканционно Селище „Санта Марина" са построени апартаменти с РЗП 10,500 м² и търговски площи с РЗП 1,372 м².

В началото на втората половина на 2010 година е продаден 1000-ният апартамент във Ваканционно Селище „Санта Марина", а към края на тази година там са построени апартаменти с РЗП 7,200 м² и търговски площи с РЗП 280 м².

През 2010 ФПИ реализира продажбата на целия си проект „Логистичен парк Варна".

2011 - 2012

През 2011 година Ваканционно Селище „Санта Марина" достига 1200 завършени апартамента. Към края на годината там са построени апартаменти с РЗП 11,800 м² и търговски площи с РЗП 1,117 м².

Към края на 2011 година кравефермата на ФАФ има над 960 животни, произвеждащи 5,200,000 литра мляко годишно. Фондът управлява 9,500 хектара земя - 5,900 хектара собствена земя и 3,600 хектара арендувана земя.

Към края на годината са изградени общо 99,803 м² площи в категорията ваканционни хотели и комплекси, 137,662 м² площи в категорията жилищни сгради, 19,200 м² площи в категорията логистични сгради, 77,100 м² площи в категорията индустриални сгради, 38,621 м² площи в категорията апартаментни къщи и градски хотели, 12,100 м² площи в категорията офис сгради и 6,204 м² площи в категорията търговски сгради.

Общо, ФПИ има изградени над 390,000 м² площи в 7 категории недвижими имоти.

Към края на 2012 година във Ваканционно Селище „Санта Марина" са построени апартаменти с РЗП 9,700 м², а в групата на ФеърПлей работят над 700 служители, разпределени в различните обекти на фирмата.

2013

След обстойно дендрологично заснемане на градините във Ваканционно Селище „Санта Марина", възлизащи на близо 75,000 м² чиста зелена площ, е установено наличие на повече от 380 иглолистни и широколистни дървесни и храстови видове и култивари, включително декоративни треви и цветя. За сравнение, в други крайморски ботанически градини като „Университетска Ботаническа Градина" - Екопарк, град Варна, с площ от 360,000 кв.м. има повече от 300 вида дървесни и храстови видове, а в „Университетска Ботаническа Градина", град Балчик, с площ от 65,000 кв.м. има над 200 вида и форми (информацията е взета от официалните Интернет страници на двете ботанически градини).  

През месец август 2013 година г-н Марио Захариев, основател и изпълнителен директор на ФеърПлей Интернешънъл става лице на корицата на най-уважаваното българско бизнес издание - списание „Мениджър".

През 2013 година компанията печели и две изключително престижни награди от българския клон на международната организация за недвижими имоти ФИАБЦИ: 1-ва награда за най-добър ваканционен проект и „Проект на Годината", FIABCI Prix d'Excellence за Ваканционно Селище „Санта Марина" и награда FIABCI Prix d'Excellence за изключителния „Арена ди Сердика" Резидънс Хотел.

През 2013 година ФеърПлей Интернешънъл чества 20-годишнината от основаването си, продължавайки своя растеж с по-нататъшното развитие на Ваканционно Селище „Санта Марина", непрекъснати инвестиции в селското стопанство и следване на нови, все по-интересни възможности.